Peter Lacek

Ombudsmanka Šabatová romské komunitě pravděpodobně moc nepomohla.

9. 06. 2015 21:36:56
Ombudsmanka lidských práv a její agenti provokatéři v realitách, romské komunitě pravděpodobně více uškodili než pomohli. Praxe jasně ukazuje odpor majitelů bytů vůči podobným praktikám.

Ombudsmanka Anna Šabatová najala provokatérky, jež se vydávaly za romské zájemkyně o bydlení. Princip jednoduchý, řešení ubohé, dopad tragický. Realitní kanceláře je odmítly s tím, že majitelé byt Romům pronajmout nechtějí. Nyní žádá odškodnění jedna z žen, která zájem o byt jen předstírala. Proč? Jednoduše proto že uvedená herečka cítí újmu jako diskriminovaná osoba. Zahrála to tak dobře jak jen to zahrát jde a pravděpodobně dnes někde na gauči v obyváku trpí nesnesitelná muka jak je ten svět nespravedlivý. Ono 100 tisíc korun českých dnes na ulici nenajdeš :-)

Ombudsmanka tak ukázalá celé romské komunitě, že peníze nejsou jen sociální dávky, ale lze je vydělat i trošku jiným způsobem a opět bez jakékoliv snahy nebo zapojení do pracovního procesu. V blízké budoucnosti tak můžeme očekávat příval dalších, podobně režírovaných komedií. A co na to majitelé bytů? Jednoduše rezignovali a jen pouhá zmínka o komunitě která má "italský temperament" a trošku jiný odstín pleti jim zvedá žluč. Praxe ukazuje to co ukázat zřejmě nikdy neměla. A nedomyslený čin, kterým paní Anna Šabátová rozpoutala do slova a do písmene válku mezi majiteli bytů a romskou komunitou tak nabírá obrátky. Rád bych zde napsal že to není pravda, ale opak je realitou.

Pronajímám byty a pravdou je že majitelé se bojí. Ano, nejvíce se bojí nějaké další najaté provokatérky, která by jim pod vidinou zisku diskriminačně potřísněných peněz jednoduše zničila život. To že romská komunita z větší části nechce a nedokáže pochopit hodnotu majetku, že devastační metodou dokáže za pár dnů udělat z pěkného bytu nebo domu demoliční stavbu, je už jaksi nepodstatné. Majitelé už nepřemýšlejí o tom co by se stalo kdyby byt pronajali romské rodině, naopak přemýšlí o tom co se stane když jim tento byt nepronajmou.

Jak kulantně z toho vybruslit aby se menšina v České republice necítila být diskriminovaná? Jak neublížit mnoho početným rodinám, kterým každý měsíc přispíváme na alkohol, cigarety, neřízené večerní mejdany uprostřed sídliště? Tedy pravdou je že většina sídlišť už sídlištěm ani nazvat nejde. Ale tak moc se jim snažíme pomoci, že si toho nějak přestali vážit. Samozřejmě i tady musíme brát do úvahy opravdu slušné rodiny, kde otec pracuje a matka se stará o dítě. Tak jak si to pod pojmem spořádaná rodina lze představit. Těch ale opravdu moc není.

Nechci zde dávat návody pro majitelé bytů jak se vyhnout tomu nebo onomu zájemci. Rozhodně ale nebudu podporovat podobné praktiky, které zbytečně vyvolávají nepokoje už v tak napjatých vztazích mezí "bílým" a "černým". Jsem členem několika internetových for a různých skupin kde se řeší realitní otázky, pronájmy bytů a další. Jeden nápad kolegy Tomáše Pospíchala mi však přijde opravu k použití a s prominutím paní Šabátová může jít pomáhat třeba tím že vezme lopatu a uklidí sídliště. Co takhle od každého zájemce o pronájem bez rozdílu barvi pleti, nebo dle uvážení majitele, začít vyžadovat reference z předešlého bydlení? Spolehlivá romská rodina referenci dodá, ta nespolehlivá si nedokáže zabezpečit ani falzum. Do práce taky vyžadují informace o předešlém působení, při prodeji auta se taky řeší jeho minulost, i u lékaře se dělá anamnéza. Tak proč by to nemohlo být možné i tady? Proč si zájemce hned v úvodu neproklepnout a prostě do druhého kola bez referencí majitelů jednoduše nepustit a vyselektovat tak klienta který bude nespolehlivý? Bez nějaké diskriminace a strach z pokuty nebo soudních tahanic?

Chcete bydlet? Samozřejmě umožním Vám to. Potřebuji aby jste mi zaslala reference předešlých majitelů kde jste bydlela, rád vás pozvu do užšího výběru zájemců a jestli vaše reference budou kvalitní budu rád, když budete u nás bydlet......Tak jednoduché a přitom to nic nestojí. Takže majitelé bytů - nedejte na svůj pocit, ale rozum. Ten v tomto případě je rozhodně levnější řešením případného problému.

Autor: Peter Lacek | karma: 39.05 | přečteno: 2061 ×
Poslední články autora